search, read & destroy

čtvrtek 30. června 2011

Záchvaty hysterie: Facebook, Google, Skynet a ti druzí

Záchvaty hysterie bude na Rudým pávovi volný seriál, v kterém se pokusím střízlivou optikou hodnotit aktuální masově lidové nebo mediální hysterie. Jde o vděčné téma, všimněte si - zpravidla platí co týden to nová hysterie. Měli jsme tu hrozbu radioaktivního mraku z Fukušimy, vzápětí Němci pro jistotu přistoupili k definitivnímu ukončení jaderné energetiky, poté německé okurky, posléze německá rajčata, německé klíčky. Měli jsme tu stávku dopravců od které se očekávaly přinejmenším krvavé boje na barikádách a stovky mrtvých občanů, ke kterým se včas nedostala sanitka.

Dnešní díl souvisí se spuštěním nové sociální sítě společnosti Google, nazvaným jednoduše znaménkem +. Kolem sociálních sítí panuje velice rozšířená hysterie, jejíž stoupenci přirovnávají Facebook k Velkému bratrovi, který má ve svých rukou veškeré naše citlivé informace, potažmo celý náš život. Podobná hysterie se jistojistě obrátí teď směrem ke Googlu, o čemž svědčí už komentář, který jsem zahlédl na Youtube pod videem představujícím novou sociální sít Google+ v praxi:


Já se ptám: skutečně budem všichni v takový prdeli? Nevím jak se chováte na sociálních sítích vy a co všechno jste schopní o sobě sdílet a vyplnit do kolonek, nicméně pokud by cituji "někomu ve vysokym vedení managmentu Googlu (nebo Facebooku pozn. autora) nebo třeba jen výš postavenýmu technikovi ruplo v kouli" měl by v tu chvíli dotyčný zloduch v rukou informace o mých oblíbených kapelách, filmech, informaci o tom jak debilní mi přijde pořad Prostřeno, o tom jak mizerný je asi dlouho bude český fotbal a možná o tom, že jdu večer s bývalými spolužáky na pivo...

Skutečně budu v takový prdeli? Neví o mě inženýři v Palo Alto nebo Mountain View opravdu úplně všechno? Rozjede se hrůzná vize Skynet na plný pecky?

Já myslím že ne.
(přinejmenším ne v dohledné době)

Žádné komentáře:

Okomentovat