search, read & destroy

úterý 16. listopadu 2010

SERIÁL: jak vařit kafe, aby to mělo styl? díl 1.



Zapomeňte na rozpustnou "kávu", já mluvim o kávě.
Zapomeňte na "českýho turka", já mluvim o kávě.



Pokud si chcete dát dobrou kávu máte v zásadě dvě možnosti:



a) jít do kavárny
výhody:
  • pokud máte štěstí na pořádnou kavárnu dostanete luxusní kávu
  • příjdete mezi lidi; můžete s kamarády osnovat revoluce, náruživě rozebírat Schopenhauera nebo hrát šachy = všechno to, čemu říkáme kavárenské povalečství áno?
  • výhodou je výběr kaváren ve velkých městech republiky, ať už se rozhodnete pro klasickou malou kavárničku vedenou skutečnými lidmi (zejména Brno je v současnosti kavárenskou velmocí) anebo kavárenským řetězcem typu Starbucks, Costa, Coffee Heaven

nevýhody:
  • ač se to možná nezdá, stojí to docela peněz
  • příjdete mezi lidi (nihilism sign)
  • musíte vytáhnout prdel z domu (lazy boy sign)

b) pokusit se uvařit kávu doma

výhody:
  • podstatně nižší finanční zatížení (obzvlášťě zásadní v době celosvětové ekonomické krize, způsobené realitním průserem v USA kolem roku 2007)
  • pocit vícecennosti, v případě, že se vám podaří uvařit dobrý kafe
  • odpadá nutnost opustit byt
  • odpadá nutnost přijít do kontaktu s těmi hnusnými lidmi tam venku

nevýhody:
  • stručně řečeno - neni to prdel udělat doma pořádný kafe (počítám s tím, že doma nemáte profesionální espressovače za 20k, počítám s tím, že máte vyšší nároky než je hrnek "českýho turka")
  • nevýhodou je nutnost získat určitou míru zkušeností (expy) - jednoduše řečeno, dobrý kafe se vám nepovede hned na poprvé a jesli jo, je to náhoda.

Tady pro dnešek končím svojí přednášku, v příštím díle se dočtete o možnostech, který máte, pokud se rozhodnete pokusit se uvařit kávu doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat