search, read & destroy

středa 8. srpna 2012

Největší profesionál je a vždycky bude Bodie

Od konce března tohohle roku probíhala na Rudym pávu anketa, ve který jste měli zvolit největšího profesionála. Podle mých předpokladů to s velkym přehledem (83%) vyhrál Bodie. Jenže kdo je ve skutečnosti Bodie? Jak dobře ho znáte?




William Andrew Philip Bodie, jak zní jeho celé jméno, narozen irským rodičům v roce 1950 v Liverpoolu, se ve svých čtrnácti letech přihlásil do královského obchodního loďstva (Merchant Navy). Z obchodního loďstva vystoupil po třech letech služby a zůstal v africkém Dakaru. Tam se vinou mladické nerozvážnosti nechal zatáhnout do pašování zbraní do vnitrozemí. Poté se jako žoldák účastnil několika občanských konfliktů v oblasti Jižní Afriky. Zde nabyl své první vojenské zkušenosti, které poté zúročil, když se rozhodl vrátit do Anglie a vstoupit do armády. Díky své odhodlanosti a buldočímu úsilí se stal výsadkářem u elitní britské jednotky SAS. Jako výsadkář se zúčastnil několika misí v Severním Irsku, tou dobou zmítaném vleklou národnostní krizí. Zde si ho pak kolem roku 1975 všiml zakladatel a nejvyšší velitel zpravodajské služby CI5 George Cowley a nabídl mu možnost spolupráce, kterou Bodie chápal jako velkou výzvu a nabídku přijal, přestože se nechal slyšet, že na nabídku CI5 kývl kvůli penězům.

Jeho specializací je práce s ručními zbraněmi, bojová umění a pokročilá schopnost řídit automobil. Během služby u CI5 postupně vystřídal .38 revolver Smith & Wesson, devítimilimetrový Browning a ještě později Smith&Wesson .357 Magnum. Jako svůj služební vůz vystřídal společně se svým kolegou několik automobilů, ikonickým se však stal Ford Capri. Je známý svou sebevědomou povahou a suchým, často ironickým humorem. Svou inteligenci rád skrývá za pózu drsného muže, ve skutečnosti je však spontánnější a přístupnější než jeho profesní partner Raymond Doyle. Bodie je příznivcem kopané, kriketu, alkoholu, nezdravého jídla, žen a anglické literatury. Za šest let služby zneškodnil 28 lidí. William Andrew Philip Bodie je profesionál.

Žádné komentáře:

Okomentovat