search, read & destroy

sobota 11. srpna 2012

Penicillium Roqueforti

Dneska si představíme modrou plíseň, právě jí vděčíme za plísňové sýry jako jsou například Roquefort, Gorgonzolla nebo třeba česká Niva.

Penicillium Roqueforti je v přírodě běžně se vyskytující saprofágová houba z čeledi trichocomaceae, kterou lze získat z půdy, rozkládajících se organismů či rostlin. Hlavním využítím této plísně je výroba tzv. modrých sýrů, které jsem uvedl výše. Poprvé byla popsána americkým biologem Charlesem Thomem v roce 1906. Kolonie P.roqueforti dorůstají typicky kolem 40mm a zpravidla má šedozelené až šedomodré zabarvení.



K výrobě modrých sýrů se využívá kromě plísňové kultury pasterizované mléko a syřidlo. Vytvarované bochníky sýra se nasolují v solných lázních a po šesti týdnech kdy se plíseň probouzí k životu se propichují jehlicí tak, aby vznikly průduchy nezbytné pro plné rozvinutí plísňových kolonií. V prostorách s přísně stanovenými klimatickými podmínkami probíhá po dobu 3 až 4 týdnů zrání, po kterém je bochník omýván tak, aby byl zbaven nežádoucích plísní. 

Konzumace modrých sýrů se dá skvěle kombinovat s pitím rozličných vín, sýry s modrou plísní se obecně hodí spíš k čeveným vínům, ale to rozhodně není žádné dogma. Výborná věc je tato tabulka s tipy pro kombinaci vín a sýrů.

Penicillium Roqueforti a hudba:
Další věcí, se kterou lze kombinovat sýry je muzika. Nesmějte se, ale už před nějakou dobou jsem zjistil, že některá muzika připomíná různé typy sýrů, něco zní jako jemný camembert se vznešenou bílou plísní penicillium candidum, něco je poněkud ostřejší jako sýr s modrou plísní, něco je vyloženě zrající pod mazem, něco je na rychlou bezstarostnou konzumaci jako taveňák a něco je obyčejné jako eidam. A co mě osobně teda zní jako Penicillium roqueforti?

Ratatat - Wildcat

-nenechte se zmást, úvodní takty vám určitě zněly spíš jako sýr typu camembert, ale jakmile se připojí basa a šelmí vřískot, všechno ukazuje právě na P.Roqueforti

13th Floor Elevators - Thru the Rhytm

-naopak tady se nelze splést, drsná produkce této první psychedelické kapely z Texasu evokuje modrou plíseň od prvních tónů

Allah-Las - Tell me whats on your mind

-možná vás podobně jako mě při poslechu tohohle songu napadlo, že bychom mohli Allah-Las přiřadit i k sýrům dvouplísňovým, mezi které patří například český Vltavín, možné to je, záleží na uchopení. Svou kouřově melancholickou atmosférou mě osobně ale spíš sedí čistě k P.roqueforti, posuďte nakonec sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat