search, read & destroy

čtvrtek 21. července 2011

Osvícený pivař

Klasika, všichni to znáte. Mezi pijáky piva koluje mnoho polopravd, omylů a mýtů. Jako například, že je Gambrinus v posledních letech a priori špatný pivo, že je Plznička nejlepší, že jsou nejlepší Svijany, že se moravská piva nedají pít, že chutná Staropramen jako dešťovka, že je Heineken jenom cizácká břečka a že jsou Krušovice hnusný. Kde je pravda? Kdo v tom má prsty? Vaří česká piva Čínani?

Jenomže osvícený pivař piva zásadně neporovnává. Osvícený pivař si je vědom relativity, jež celou pivní problematiku obklopuje. Ví totiž, že nelze srovnávat pivo lahvové, v plechu a točené a co víc, že nelze srovnávat ani mezi pivy točenými. Osvícený piják piva ví, že záleží především na místě, kde své pivo pije. Ví, že záleží na čistotě trubek a kumštu, s jakým je pivo stáčeno a na způsobu jakým je pivo hnáno do sklenice. Osvícený pivař tedy neporovnává hospodu kde je pivo v sudech s hospodou, kde je pivo v tanku. Osvícený pivař ví, kdy má výčepní dobrý den.

Všechno je relativní a pivo tim více, proto se může stát, že před nás postaví naprosto geniální sklenici Gambrinusu (např. hospoda U ječmene na I.P.Pavlova, z tanku) a skutečně nechutný Svijany (takovejten pochybnej podnik ve Strašnicích, nevíte? Nechtějte). Osvícený pivař nebude hodnotit zahraniční piva, podle zkušeností s lahváčem zakoupeným v pražským hypermarketu, protože je rozdíl mezi Heinekenem koupeným v Holandsku a exportním Heinekenem vařeným v Polsku.

Osvícený pivař se nikdy nepouští do otravných žabomyších válek, diskuzí který že pivo je nejlepší. Osvícený pivař ví, kam má na svoje pivo zajít. Osvícený pivař sedí a zachovává naprostý zenový klid, protože ví, že pití piva jest meditací a chuť řízného chmelu jest úžasně nekonečnou a přece tak pomíjivou mantrou. Osvícený pivař má na tváři lehký úsměv, proti kterému je pevně neměnný výraz britského gentlemana pouhou křečí.
Jsi osvícený pivař?


Osvícený pivař ví, že Krušovice nestojí za nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat