search, read & destroy

sobota 29. prosince 2012

25 nejmilejších desek - díl 2


DÍL 2 - (D - H)

***

Dig Out Your Soul - Oasis
2008

Poslední deska manchesterských Oasis, jediný kapely, která se dokázala přiblížit k Beatles na dvě koňský délky. Poslední a zároveň jedna z nejlepších desek dekády. Výbornej mnohovrstevnatej zvuk je jasnej highlight každýho čajovýho dejchánku, if you know what I mean.

***

Echo Ono - Pontiak
2012

Jedna z top desek roku 2012. Óda na zvuk přebuzených elektrických kytar. V bookletu se trojčata Pontiakovi chlubí tím, že při nahrávání desky nepoužili jedinej kytarovej efekt. Oni totiž nepotřebovali, oni roztavili elektronky svých aparátů v horký magma, kerý vám skrz uši nalejou přímo do obou hemisfér.

***

Farm - Dinosaur Jr.
2009

Druhý album Dinosaur jr. po jejich reunionu. J Mascis dává nekompromisně najevo svojí boží podstatu, která ho, jak uved v jednom rozhovoru, ponižuje a hraní na elektrickou kytaru vlastně ani nemá rád. Hradby elektrických kytar, Barlowova basa a Murphův rytmopád úderů. Mascis to celý odjel na skejtu a kluci na BMXku a když tomu dáte try, tak to tam i uslyšíte.

***

Fun House - The Stooges
1970

Jesus loves the Stooges. Iggy Pop a jeho parťáci na týhle desce definovali žánr protopunk. Je to frenetický, je to špinavý, nervózní, agresivní, pulzující. Ten typ desky, kterou si pustíte v metru a máte chuť tam před lidma uplně zešílet. Jesus loves the Stooges.

***

Humbug - Arctic Monkeys
2009

V kontextu tvorby týhle sheffieldský party docela vyčnívající kus. Temnější, pomalejší, na první poslech bez hitů, o to však nadčasovější, dospělejší. Monkeys na týhle desce sundali indie manšestráky, nechali narůst vlasy i fousy a oblíkli džíny a kožený bundy. Basa s bicíma štědrý jak při výprodeji. Byl jsem z týhle desky dost nadšenej, jednu dobu sem jí točil 24/7, škoda jenom, že už na to kuci nedokázali navázat, další deska byla dobrá tak jako background do  C&A.


***
**
*

Žádné komentáře:

Okomentovat