search, read & destroy

pondělí 14. října 2013

Recenze: Zmizení (USA, 2013)

Hughovi Jackmanovi jednoho dne unesou dceru a on se po pár dnech neúspěšného pátrání chytne té jediné dostupné, byť pochybné stopy a rozjede vyšetřování na vlastní pěst a, řekněme, trochu za hranicí zákona. Souběžně s tím policejní detektiv Jake Gylenhaal vyšetřuje případ únosu poněkud konvenčnějším způsobem a zjišťuje, že na případ navazují děsivé, nikdy neobjasněné skutky z minulosti.

Takhle bychom mohli zkratkovitě shrnout zápletku nového krimi thrilleru Denise Villneuvea a pokud vám to přijde nic moc, tak jste, jak se říká v policejní branži, na horký stopě. Děj skutečně není to, co film vytahuje z průměru. Příběh je místy poněkud děravý, místy poněkud překombinovaný, u některých postav jsem měl pocit, že jejich absencí by film nijak neutrpěl. Pokud na Zmizení tedy půjdete, bude lepší, když si od detektivní zápletky nebudete příliš slibovat. Detektivní rovinu příběhu rovněž sráží fakt, že se vyšetřování prakticky vždy posouvá dopředu díky náhodám.

Že je slabší  dějová linka, to bych ještě filmu s klidem odpustil, vzhledem k pozitivům, o kterých napíšu dále. Co je ale ohromná škoda je nedotažený závěr, který vyzní tak trochu do prázdna. Ačkoliv na druhou stranu dlužno říct, že se film na konci kompletně "vysvětlí" a nemusíte se proto bát klasického amerického "ty vole, vždyť to nemělo žádnej konec". Konec to má, jenom není až tak silný, jak by si film zasloužil.

Pokud tedy příběh není největším chytákem filmu, tak co tedy?
V první řadě jsou to herecké výkony ústřední dvojice Jackman a Gylenhaal. Zarostlý Hugh Jackman dokonale ztvárnil psychicky zhrouceného otce od rodiny, který nedokáže nečinně sedět a snaží se pro záchranu své dcery něco udělat, ačkoliv ten způsob, jakým se snaží jednat, je z vnějšího pohledu zavrženíhodný. Ještě o kus lepší je pak herecký výkon Jakea Gylenhaala. Specifikem filmu je, že ústřední dvě postavy nejsou na plátně příliš často společně, ale jednají paralelně, proto jsem se u scén s Jackmanem často skoro až těšil, až scéna skončí a na plátně se objeví postava detektiva Lokiho v Gylenhaalově podání.



Postava detektiva Lokiho je totiž pro diváka přitažlivější, protože se o ní v průběhu filmu dozvíme jen velmi málo. Je tak svým způsobem tajemná, což ještě zdůrazňuje Gylenhaal hereckými detaily, jako je častý tik v očích anebo posmrkávání. Zatímco Keller Dover v podání Jackmana je od začátku filmu definován jako zoufalý otec, který udělá pro záchranu své dcery všechno, detektiv Loki filmem proplouvá bez jakéhokoliv životního příběhu. Divák si tak může o jeho postavě udělat pouze útržkovitý obrázek z několika málo náznaků, které se ve filmu objeví ať už jde o zmíněný tik, mimoděk vyřčenou poznámku o polepšovně, tetování vykukující zpod košile. Dokonce i jeho jméno je svým způsobem tajemné. Co se týče ostatních postav, u nich už to tak slavné není. U některých není občas příliš jasné, proč ve filmu musí být a jiné zas působí nepřesvědčivě (teta Alexe Jonese).



Silnou stránkou snímku je rozhodně jeho atmosféra. Deštivé pensylvánské exteriéry, množství nočních, avšak velmi dobře nasvícených záběrů, pomalé tempo filmu a působivý soundtrack, který spíš než jako hudební podkres funguje jako ambientní zdůraznění důležitých scén.
Člověku okamžitě vytanou na mysli filmy Davida Finchera. Skutečně to vypadá, že Villneuve Finchera před natočením filmu trochu studoval. Konkrétně Fincherův Zodiac má ke Zmizelým blízko a to nejen dějem, ale i budovanou atmosférou, dokonce i ten Gylenhaal v Zodiakovi hrál.
Hranice mezi inspirací a vykrádáním ale zůstává Villneuvem nepřekročená.

Za co tvůrci filmu nemohou, je poněkud zmršený český distribuční název filmu. Nejen, že z názvu nelze na první pohled poznat, že nejde o -to zmizení-, ale o -ty zmizelé-. V originále se film jmenuje Prisoners - vězni a tento název je pro film příznačný, neboť rovina věznění prostupuje celým filmem a vězni rozhodně nejsou pouze unesené dívky.

Závěr:
Zmizení je velmi dobrý thriller a zároveň průměrná detektivka. Sympatické je, že se jedná tak trochu o film ze staré školy, kdy se film odvíjí v pomalém tempu. Nedočkáme se tedy žádných střihových orgií, ani frenetických akčních scén, ale poctivě budované a do jisté míry tajemné atmosféry. Pokud ale film něco přímo táhne nahoru, tak jsou to skvělé výkony dvojice Jackman - Gylenhaal. Vyplatí se zajít.




1 komentář:

  1. tak jsem se zase konečně dočkala příspěvku! Povedeného příspěvku!

    OdpovědětVymazat